середу, 23 жовтня 2013 р.

Асоціація дасть Україні більше, ніж дає статус кандидата на вступ до ЄС для інших країн Європи - експерт

«З Угодою про асоціацію з ЄС Україна має набагато більше можливостей інтеграції з ЄС, ніж ряд країн-асоційованих членів і навіть кандидатів на вступ до Європейського Союзу».

Про це повідомив Валерій П'ЯТНИЦЬКИЙ уповноважений Кабінету Міністрів з питань європейської інтеграції під час Міжнародного форуму «Україна – ЄС. Від Асоціації до членства». 

Захід відбувся 23 жовтня в Білій Церкві Київської області за сприяння Інституту Європейського Поступу, міського виконкому, Центру зовнішньополітичних досліджень та всеукраїнської громадянської кампанії «Євронаступ». В заході взяли участь Василь САВЧУК - міський голова Білої Церкви, Валерій П'ЯТНИЦЬКИЙ - урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції, Василь КОСТИЦЬКИЙ - доктор юридичних наук, професор, Голова Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі, Марюс ЯНУКОНІС – уповноважений міністр, заступник посла Литовської Республіки в Україні, Марек ШАФІН - уповноважений міністр, заступник посла Словацької Республіки в Україні, Едуард ІЛЬЇН – директор Інституту Європейського Поступу, Сергій ПАРХОМЕНКО – директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД, координатор громадянської кампанії «Євронаступ» у Києві, Анатолій Даниленко – ректор Білоцерківського аграрного університету, Юрій Балацький – голова ГО «Молодь – за євроінтеграцію».

«Україна за угодою про асоціацію отримає не лише всеохоплюючу поглиблену Зону вільної торгівлі з ЄС, але й ряд галузевих домовленостей, що дозволить країні отримати максимум вигоди від асоціації. Цим необхідно скористатися. Додаток до Угоди про асоціацію про Зону вільної торгівлю вступить в силу майже одразу і дозволить конкурувати нашим товарам з європейськими на ринку ЄС», - додав уповноважений уряду.

Валерій П'ЯТНИЦЬКИЙ також розвінчав ряд міфів про негативний вплив Угоди про асоціацію з ЄС. Зокрема, він наголосив, що асоціація дозволяє мати зону вільної торгівлі з Росією та країнами СНД. Також не потрібно буде змінювати ширину залізничний колій та переходити на інші норми метрики (замість метрів вимірювати відстань у футах, вагу – фунтах замість кілограмів і т.д.).

Міський голова Білої Церкви Василь САВЧУК зазначив, що угода дає можливість до реформування місцевого самоврядування та дозволить залучити кошти з ЄС для населених пунктів України.

«Ми постійно спілкуємося з європейськими колегами задля перейняття їх досвіду реформ, необхідних для містобудування. Наприклад, в Білій Церкві було повністю застосовано досвід литовських колег під час передачі нашого водоканалу в концесію. ЄС оголошує конкурс для проектів з реформ на місцевому рівні. Ми готові брати участь в цьому конкурсі», - сказав САВЧУК..

Він також додав, що, однак, досі немає налагодженої співпраці Асоціації голів українських міст з європейськими колегами.

В свою чергу голова Української спілки малого та середнього бізнесу Василь Костицький оголосив про ініціативу укладення Хартії про співпрацю між владою та представниками малого та середнього бізнесу, як це прийнято в ЄС. 

«В Європі в такий спосіб активізується діалог держави та бізнесу і відбувається співпраця в напрямку покращення клімату для ведення підприємницької діяльності. В Україні таку практику ще слід запровадити», - каже експерт.

«Найбільшими євроскептиками вступу до ЄС були литовські фермери. Вони боялися знищення агрокомплексу Литви західноєвропейською сільгосппродукцією. В результаті найбільше від вступу з ЄС виграв саме аграрний сектор. Більше того, він став єдиною галуззю, по який не вдарила економічна криза 2008 року. У нас найбільше виріс пункт експорту по аграрній продукції. Більше того, після вступу в ЄС пожвавився експорт наших агротоварів до Росії», - розвінчав міфи про загрози українському агросектору від асоціації з ЄС заступник посла Литви Марюс Януконіс.

В рамках форуму відбулася зустріч представників дипломатичного корпусу та експертів з представниками місцевої влади та Київської облдержадміністрації, а також з керівництвом та студентським колективом Білоцерківського національного аграрного університету. В стінах університету відбулася інтерактивна конференція, під час якої місцеве студентство змогло поспілкуватися з поважними гостями з питань євроінтеграції. Студентам було презентовано інформаційні буклети «Асоціація ЄС-Україна: що це нам дасть», брошури «Європейський союз та Україна», бюлетені з інформацією про Литовську Республіку та спеціалізоване видання «Універсум», присвячене зокрема й питанню зовнішньополітичного вибору України.

«Біла Церква – одне з небагатьох міст в Україні, яке максимально намагається європеїзуватися, запровадити європейських досвід, зокрема, щодо догляду за довкіллям, налагодження інфраструктури, комунального господарства. Ще не підписано угоди про асоціацію з ЄС, а тут вже намагаються збудувати свою маленьку в Європу», - зазначає координатор «Євронаступу» у Києві, директор Центру зовнішньополітичних відносин Сергій Пархоменко.

«Приємно, що місцева молодь є дуже дієвою в плані поширення ініціатив, що допоможуть інформувати населення міста про євроінтеграцію. Про це говорить активність студентства, яке створює про європейські організації, ресурсні центри на базі університетів, є ініціатором запрошення європейських чиновників та дипломатів на місцеві заходи, зокрема, Яна Томбінського, який неодноразово відвідував з візитом Білу Церкву», - додав Сергій Пархоменко.

Немає коментарів:

Дописати коментар