четвер, 1 серпня 2013 р.

Якщо Україна не отримає асоціації з ЄС, то перетвориться на другу Туркменію – експерти

1 серпня у Києві відбувся регіональний круглий стіл «Порозуміння заради європейського майбутнього». Під час заходу громадські діячі, експерти та журналісти підготували звернення до керівників парламентських фракцій з вимогою невідкладно і консолідовано прийняти всі необхідні для асоціації з ЄС закони та надали пропозиції до робочої групи Національного круглого столу з євроінтеграції, який відбудеться 7 серпня у столиці.
Під час круглого столу також обговорювались загальнонаціональні питання, які можуть повпливати на рішення про асоціацію, зокрема ув’язнення екс-прем’єра Юліі Тимошенко.

«Рішення Європейського суду з прав людини щодо політичної мотивації в ув’язненні Юлії Тимошенко – дуже серйозний меседж для влади. Очевидно, що треба реагувати, тепер не вдасться відмовчуватися. Рішення Євросуду прямо впливає на підсумкове рішення щодо асоціації з ЄС: якщо Тимошенко буде за гратами, то Україна асоціацію не отримає», - висловив думку директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД Сергій Пархоменко.
Політолог, секретар Робочої групи з підготовки Національного круглого столу «Порозуміння заради європейської інтеграції» Остап Кривдик висловив думку, що Національний круглий стіл зможе вивести процес євроінтеграції на новий рівень та допоможе вирішити всі проблемні питання.

«Ситуація з Тимошенко загнала євроінтеграцію в глухий кут. Влада загнала тим, що посадила її і не хоче відпустити. Опозиція – тим, що вимагає асоціації з ЄС лише коштом визволення Тимошенко. Національний круглий стіл – це спроба громади вивести євроінтеграцію з цього глухого кута», - вважає Кривдик.

Учасники заходу висловили думку, що для успішного проведення Національного круглого столу з євроінтеграції потрібна підтримка не тільки широкого кола громадськості, а й політиків та моральних авторитетів нації.

«Євроінтеграція не є справою владної або опозиційної команди, то є справа всієї країни. І те, що адміністрація Януковича говорить, що ЄС – цивілізаційний вибір України, то це, безумовно, дуже позитивний меседж», - вважає представник руху «Ми – європейці» Євген Іхельзон.

«Тема євроінтеграції є ключовою, і це ми всі повинні усвідомити й почати нарешті самоорганізовуватися. Бо 28-29 листопада для України вже буде не «вкотре», не буде «вчергове», а буде точка неповернення. Якщо Україна не отримає асоціації з ЄС, то вона перетвориться у щось на кшталт Туркменії», - сказав експерт з європейської інтеграції, міжнародного та європейського права Вадим Трюхан.

За результатами круглого столу київська громадськість сформувала звернення до голів фракцій, в якому зазначила: 

«Під час останньої сесії парламенту не було помітно реального компромісу між провладною більшістю та опозицією щодо прийняття необхідних для отримання асоціації законопроектів. Прийняття судової реформи, реформи правоохоронних органів, створення уніфікованого виборчого законодавства, призначення виборів у 5-ти проблемних округах, було відкладено на осінь і не факт, що вони будуть прийняті до листопада 2013 р. Тому ми, представники організацій громадянського суспільства, експерти, журналісти, закликаємо Вас дійти консенсусу і протягом вересня-жовтня прийняти всі необхідні для асоціації з ЄС нормативні акти, внести відповідні зміни у вітчизняне законодавство, вирішити питання політичних в’язнів, як того вимагає Європейський Союз, і, принаймні на період, який залишився до саміту Східного партнерства у Вільнюсі, зосередитися на євроінтеграції і припинити міжфракційне протистояння, продиктоване політичними мотивами і боротьбою за владу».

Звернення підтримали близько двадцяти громадських організації Київщини. Зокрема, ГО «Центр UA», Центр зовнішньополітичних досліджень ОПАД, Інститут Політичної Освіти,  рух «Ми – європейці», ВМГО «Студентська республіка», ВМГО «Європейська молодь України», ГО «Студентська спілка «Студентський актив», ГО «Студентське братство «Дельта ксі», ГПО «Українська справа» та інші.

Захід було організовано Центром зовнішньополітичних досліджень ОПАД, робочою групою з проведення Національного круглого столу «Порозуміння заради європейського майбутнього», всеукраїнською громадянською кампанією «Євронаступ», за підтримки Фонду Сергія Бондарчука «Нові традиції».




Немає коментарів:

Дописати коментар