середу, 15 травня 2013 р.

Експерти: Євроінтеграція України є заручницею справи Тимошенко

Євроінтеграція України є заручницею справи Тимошенко. Таку думку висловив політолог Остап Кривдик під час круглого столу «Зовнішньополітичний курс України у висліді підсумків Форуму Україна-ЄС», що відбувся 15 травня у Києві в рамках всеукраїнської кампанії «Євронаступ».


«Позиція Німеччини є найбільш жорсткою в цій ситуації. Їхні чиновники ставлять питання руба: нема волі Тимошенко – нема асоціації», - наголосив Кривдик.

На думку екс-міністра закордонних справ Володимира Огризка, позиція Німеччини обумовлена не розумінням ситуації, в якій може опинитися Україна і Європа в разі не підписання Угоди про асоціацію.
«Німеччина не розуміє, що якщо «впаде» Україна, то потім впаде і Німеччина. Польща це розуміє, тому ми відчуваємо її підтримку. Поляки знають, що відбудеться, якщо «кинути» Україну - вони в свій час вже пережили три поділи своєї держави», - вважає Огризко.

Він також додав, що Угода про асоціацію є доопрацьованою і готовою до підписання, і справа тільки за Радою Міністрів ЄС.

Директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД Сергій Пархоменко висловив думку, що Європа може лояльніше поставитися до України тільки в разі закриття кримінальної справи  по Тимошенко.

«Можна припустити, що Європа зможе піти нам назустріч, навіть якщо Юлію Тимошенко не випустять на волю до кінця року. Але продовження провадження у кримінальній справі проти екс-прем'єра поставить хрест на наших європерспективах. Тому Президенту необхідно змусити ГПУ і особливо Рената Кузьміна припинити продовження політичного процесу над Тимошенко. До того ж, Європейський суд з прав людини визнав її арешт незаконним і це теж вплине на підсумкове рішення чиновників з ЄС», - зазначив Пархоменко.

В свою чергу заступник посла Словацької Республіки Марек Шафін висловився більш оптимістично з цього питання: «Ми віримо, що угоду між Україною та ЄС буде підписано. При цьому в Україні діє комісія Кокса-Квасневського, яка, сподіваюся, зможе допомогти вирішити питання Тимошенко», - зазначив пан Шафін.

Говорячи про реформи, які має впровадити українська влада для виконання «11 пунктів Фюле», народний депутат України Олег Медуниця повідомив, що між опозицією і владою нарешті налагодився діалог щодо прийняття важливих для євроінтеграції законів.

«Було прийнято антикорупційний закон, в «пожежному порядку» внесений законопроект про вибори в проблемних округах. Звичайно, по багатьох моментах у нас з Партією регіонів є дискусія, але за основні закони намагаються голосувати всі, окрім, звичайно ж, комуністів», - додав він.

«Влада розуміє, що інтеграція до ЄС – це якась гарантія безпеки для неї. А Путін і Росія такої гарантії ніколи не дадуть», - прокоментував ситуацію з підтримкою євроінтеграційних законів з боку провладної партії директор Міжнародного інституту демократій Сергій Таран.

Захід проведено за сприяння Фонду Сергія Бондарчука «Нові традиції», Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД, Інституту Політичної Освіти та Інституту Європейського Поступу.




Немає коментарів:

Дописати коментар