вівторок, 30 квітня 2013 р.

У Луганську обговорили переваги курсу європейської інтеграції України


30 квітня в конференц-залі ТЦ «Кристал» у Луганську відбувся круглий стіл на тему «Євронаступ Луганщини: переваги євроінтеграційного курсу для України». Організаторами заходу виступили громадська організація «Центр інноваційної співпраці студентів», ЛОМГО «Європейська молодь України» за ініціативи Фонду Сергія Бондарчука «Нові традиції».

Участь у заході взяли представники громадських організацій «Чайка», «Айсек», «Європейська Молодь України» ГО «Донбас», «ФЄРУМ», «Інститут адвокассі Луганщини», а також молодіжних організацій політичних партій «Батьківщина молода» та інші.

В рамках круглого столу були обговорені питання щодо переваг та можливих недоліків курсу європейської інтеграції, проблем виконання Україною вимог Євросоюзу, реформування політичної, економічної, правової сфер. 

На думку учасників, однією з ключових проблем України на шляху до ЄС є високий рівень корупції, вибірковість правосуддя, свавілля правоохоронних органів, відсутність системних реформ на шляху демократизації.

Під час заходу також виникла гостра дискусія між прихильниками Європейського та Євразійського курсу інтеграції України, кожна сторона наводила свої аргументи.

Відповідаючи на запитання про економічну доцільність євроінтеграційного курсу, організатор заходу Олександр Никоноров порівняв основні економічні та соціальні показники країн, що є членами ЄС між показниками країн, що входять до Митного союзу. 

«Валовий внутрішній продукт країн ЄС складає 16,4 трлн. дол,  країн Митного союзу - 2,3 трлн.дол; середня зарплата в країнах ЄС - 2,9 тис.дол. в місяць, в МС - 0, 8 тис. дол в місяць. Середня тривалість життя в країнах Євросоюзу - 76 років, в країнах Митного союзу - 67 років. Вже не кажучи про політичний режим країн ЄС де панує демократія, на відміну від країни Митного союзу, де є всі ознаки авторитарного правління. Виходячи з цих показників наочно можна визначити, який вектор вигідніший для України в контексті формування зовнішньої політики», - довів свою думку Никаноров.

Нагадаємо, що заходи в рамках всеукраїнської кампанії «Євронаступ» відбулися у Харкові, Одесі, Луганську, Сумах, Чернігові, Тернополі та Запоріжжі.


Немає коментарів:

Дописати коментар