пʼятницю, 26 квітня 2013 р.

Зампосла Словаччини: «Після підписання асоціації Україна буде для НАТО більш респектабельним партнером»


Якщо ЄС підпише угоду про асоціацію з Україною, то остання стане більш респектабельним, більш відповідальним партнером для НАТО. Про це заявив заступник посла Словацької Республіки в Україні Марек Шафін під час інтерактивної конференції «Зміцнення безпеки через співробітництво» у Чернігові.

В заході, що проходив в рампах кампанії «Євронаступ» за сприяння Фонду Сергія Бондарчука «Нові традиції», також взяли участь представники НАТО в Україні, представники  посольств країн Північно-Атлантичного Альянсу, а також громадські діячі чернігівщини.

За словами Шафіна, підписання угоди не означатиме швидке інтегрування України в Європейський союз.
«Поки ви не станете практично втілювати ваші зобов’язання, поки не будете проводити реальних реформ, зближення з ЄС відбуватиметься повільно», - заявив М.Шафін.

Він також додав, що одним з напрямків зовнішньої політики Словаччини, що є офіційно прописаний в документації щодо зовнішньої політики країни, є підтримка України.

В свою чергу аташе з питань оборони Литовської Республіки Міндаугас Квікліс зазначив, що нейтральний чи позаблоковий статус прийнятний не для кожної держави.

«У нас, в Литві, було дуже мало дискусій про позаблоковість. В нашому суспільстві усвідомлювали, що у нашої країни немає тих історичних традицій нейтралітету, як у деяких держав, і не те геополітичне становище, яке б дозволило говорити про позаблоковість. Ми вже були одного разу нейтральними, в 20-30-х роках 20 ст. І все це закінчилося окупацією (Радянським Союзом)», - сказав М.Квікліс.

«Крім того, нейтралітет чи позаблоковість є дорогим задоволенням. Бо треба витрачати великі кошти на оборону. Литва такої можливості не мала. До речі, у нас в країні кількість прихильників вступу до Альянсу наразі більша, ніж кількість прихильників Євросоюзу», - повідомив заступник посла Литви Марюс Януконіс.

«Як би не було, ми дуже сподіваємося, що під час саміту Східного партнерства у Вільнюсі все-таки буде підписано угоду про асоціацію між Україною і ЄС. Ми будемо завжди сприяти євроінтеграції України», - пообіцяв заступник посла Литви.

Захід організовано Інститутом Європейського Поступу і Центром інформації та документації НАТО в партнерстві з Центром зовнішньополітичних досліджень ОПАД, Чорноморською бізнес-лігою, за інформаційної підтримки Української Інформаційної Служби і видання «Північний вектор». 

Організатори висловлюють подяку ректору Чернігівського національного технологічного університету Шкарлету Сергію Миколайовичу та колективу університету за сприяння в організації круглого столу.


Немає коментарів:

Дописати коментар