суботу, 22 червня 2013 р.

Матвієнко: Про необхідність Національного круглого столу говорить ситуація в країні

Про необхідність започаткування національного круглого столу «Порозуміння заради європейського майбутнього» нам сказала не влада і не опозиція, а ситуація в країні. Про це заявив один з ініціаторів круглого столу, експерт Корпорації «Гардарика» Костянтин Матвієнко у прямому ефірі 5 каналу.

«Ми сидимо у комфортній студії, депутати засідають у комфортній Верховні Раді. Водночас ми знаємо, що в країні фактично зникають засадничі інфраструктури життєзабезпечення. Країна підійшла до межі», - наголосив він.

Матвієнко переконаний, що Україна підійшла до межі дезінтеграції, і йдеться не про політичну дезінтеграцію, не про Схід і Захід, а про зв'язність в країні просто з точки зору пересування. Він також поставив під сумнів існування гривні як єдиного платіжного інструменту з огляду на стан золотовалютних резервів НБУ і наростання боргів. Водночас, як наголосив Матвієнко, Україна зараз в унікальній ситуації, - її запрошують на бік Заходу. І цією ситуацією необхідно скористатися.


«До круглого столу «Порозуміння заради європейського майбутнього» будуть запрошені всі політики, так як з цим закликом звернулися Глави Церков, а після цього було звернення Юлії Тимошенко. Сам президент сказав: хлопці, давайте сідати за круглий стіл, - сказав експерт. - Цього досі не відбулося, тому що існує величезний градус недовіри і нерозуміння справжньої важливості цього процесу».

Матвієнко підкреслив: «Підписання Асоціації у Вільнюсі є критично важливим для України. Круглий стіл потрібен для того, щоб чиновники зрозуміли - Асоціація є річчю незворотною і підписавши її ми будемо змушені виконувати європейські стандарти».

«Контроль за її виконанням, моніторинг виконання європейських стандартів теж має бути предметом опіки громадськості. Чиновникам цього довірити не можна - вони вже не виконують Конституцію і міжнародних угод», - додав експерт.

Як повідомляли ЗМІ, громадські діячі, історики, експерти, активісти заявили про ініціативу започаткування Національного круглого столу «Порозуміння заради європейського майбутнього». Перший етап Круглого столу відбудеться вже у червні.

Як наслідок, буде створено робочу групу, яка працюватиме як з владою, так і з опозицією. Метою цієї групи буде встановлення порядку денного для постійно діючого круглого столу, який має напрацювати План дій для всіх політичних суб'єктів, спрямований на виконання вітчизняних зобов'язань у рамках можливого підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Немає коментарів:

Дописати коментар