понеділок, 30 вересня 2013 р.

Громадський моніторинг діяльності органів влади Харківщини у напрямку євроінтеграції

В рамках всеукраїнської громадянської кампанії «Євронаступ» активісти різних молодіжних громадських організацій Харківщини провели  моніторинг діяльності органів місцевої влади у напрямку євроінтеграції. 

Покращення бізнесового і інвестиційного клімату 
Спостерігається покращення показників.

Влада Харкова створює бізнес-інкубатор, зорієнтований на ІТ-проекти, і венчурний фонд для стимулювання створення нового бізнесу. Харківська ОДА вже відправила 100 листів-звернень до провідних світових компаній із пропозицією розглянути можливість відкриття своїх представництва у Харкові. Частина компаній підготувала відповіді, і деякі потенційні проекти зараз перебувають на стадії втілення. У результаті цього харківські підприємства малого та середнього бізнесу, разом із харківськими ВНЗ, виграли кілька європейських "Темпус" проектів за ІТ-напрямами. 

Наприклад, мережа фітнес-клубів "Малібу" розробила низку типових завдань для малого та середнього бізнесу, за виконання яких не беруться великі ІТ-компанії (через малий об`єм роботи та невеликий бюджет проектів) та підключила до вирішення цих завдань викладачів і студентів Харківського національного університету радіоелектроніки. Разом з викладачами ВНЗ "Малібу" виграли "Темпус" проект за напрямком впровадження ІТ-технологій. Харківські ВНЗ вже зацікавили Європу своїми ІТ-проектами опробованими на підприємствах малого та середнього бізнесу, що, у свою чергу, є рухом в напрямку євроінтеграції. 

Також, у вересні цього року в рамках V Міжнародного економічного форуму «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи», відбувся брифінг, де було зазначено, що завдяки проведеній податковій реформі та дерегуляції підприємництва, відкрити бізнес в Україні дійсно стало легше. Зокрема, налагоджено контакт керівництва Харківської області з Асоціацією платників податків, відбуваються регулярні зустрічі представників влади з представниками бізнесу, проводяться семінари для платників податків з питань практичного застосування норм Податкового кодексу України, круглі столи з керівниками підприємств тощо. 

Окрім того, у Харківській області запрацював Єдиний центр з надання адміністративних послуг. За словами директора Департаменту економіки і міжнародних відносин ХОДА Сергія Авершина, перелік складає близько 150 послуг. Нещодавно в Зміївському районі відкрився подібний центр, де будуть одночасно і видавати дозволи, і надавати адміністративні послуги. В результаті взаємодії з Укрпоштою з'явилася можливість формувати комплекти на отримання адміністративної послуги в будь-якому відділенні Укрпошти на території Зміївського району.

«Людині не потрібно вже відправлятися до райцентру, щоб отримати якусь довідку по субсидіях або вирубуванню дерев на своїй ділянці, вона на пошті заповнює всі документи, разом з листоношею оформляє рекомендованим листом і відправляє все це до Зміївського центру адміністративних послуг, де все це обробляється і поштою висилається відповідь», - повідомляє Авершин.

Ви­біркове судочинство, виконання рішень Європейського суду з прав людини, Кримінально–процесуальний кодекс і запобігання тортурам 

За спостереженнями журналістів та громадян у Харкові спостерігається тотальне порушення прав людини в органах міліції, прокуратурі та судах. «Прикладів таких фактів дуже багато, численність звернень постраждалих збільшується, більшість громадян не вірить у справедливість розслідування справ в Україні, а звертається до Європейського суду», - розповідає журналістка Жанна Титаренко.

За даними Європейського суду, найчастіше в Україні порушується право на чесний суд, на захист власності, на ефективний правовий захист, на розгляд справи в розумний строк, а також право на свободу й безпеку. Наразі Україна посідає четверте місце за кількістю справ, що розглядаються Європейським судом з прав людини, про це йдеться у щорічному звіті про результати діяльності Урядового уповноваженого України у справах Європейського суду з прав людини. 

Посилення авторитарних тенденцій у країні, згортання демократичних процесів


На моніторинг негативно позначився скандал навколо встановлення меморіальної дошки відомому мовознавцю, історику літератури Юрію Шевельову, на спорудження якої громадськість харківщини збирала гроші кілька років. Незважаючи на численні заклики викладачів, науковців провідних університетів США, Канади, Британії, України, інтелігенції та простих громадян, харківські чиновники ухвалили рішення про демонтаж дошки. Пізніше її взагалі було знищено. 

«Подібні ганебні дії харківських чиновників не можуть співіснувати з цінностями, притаманними Європі, де панує плюралізм, толерантність, демократія, недискримінація. Скандал навколо встановлення меморіальної дошки відомому славісту Ю.Шевельову є «штучними гальмами» у реалізації євроінтеграційного курсу України, варварський вчинком, який повертає Харків до часів сталінізму», - вважає представниця кампанії «Євронаступ», член Правління ХОО ВМГО «Молода Просвіта» Олена Дюженко.


Немає коментарів:

Дописати коментар