пʼятницю, 20 вересня 2013 р.

Одесити вимагають статусу національного парку для Куяльницького лиману

Громадськість Одещини вимагала від депутатів обласної ради надання Куяльницькому лиману статусу національного парку, свої вимоги пікетувальники передали до депутатів облради. Про це повідомив один із організаторів акції, представник всеукраїнської громадянської кампанії «Євронаступ» Олексій Губський.

«Для збереження унікального природного комплексу, який являє собою Куяльницький лиман, разом з неповторним навколишнім ландшафтом, потрібен статус національного парку, це може врятувати Куяльник. Документи по створенню заповідної зони готувалися в Державному управлінні охорони навколишнього природного середовища в Одеській області майже три роки. В жовтні 2011 року Одеська облрада затвердила Регіональну програму збереження і оновлення водних ресурсів басейну Куяльницького лиману, яка визначає територію навколо лиману як один великий заповідник», - розповідає Губський. 

Проте, за його словами, обласна влада не тільки не робить ніяких кроків по створенню парку, а й пустила береги лиману на продаж.

«Влада не прикладає жодних зусиль для порятунку Куяльницького лиману, що вже кілька років знаходиться на межі вимирання, натомість, 5 вересня на схилах лиману було знайдено межовий знак, це означає, що степові ділянки берегу Куяльницького лиману стали об`єктом приватної власності. Отже влада не тільки ігнорує факт створення національного парку, а й пустила береги лиману на розпродаж», - говорить Губський.

Нагадаємо, про проблему Куяльницького лиману неодноразово заявляли представники різних громадських та природоохоронних організацій Одещини. Зокрема у травні громадськість організувала спеціальний тур для ЗМІ територією Куяльницького лиману, під час якого науковці продемонстрували журналістам один із дієвих та екологічних способів порятунку лиману. Одним із ініціаторів заходу виступив фонд Сергія Бондарчука «Нові традиції», в рамках всеукраїнської кампанії «Євронаступ».

Немає коментарів:

Дописати коментар