понеділок, 30 грудня 2013 р.

Андрій Левус: "Усмішка іноді роззброює краще за прийом карате"


Керівник комендатури Самооборони радить, як уникнути вуличних сутичок
Численні напади на журналістів та активістів Євромайдану стали таким собі кримінальним трендом сезону. Причому, як зазначають фахівці, розголосу набувають лише одиничні випадки, коли йдеться про таких "видних" постатей, як Тетяна Чорновол або Дмитро Пилипець. 
Більшість же постраждалих не мають знайомих у ЗМІ, а до міліції не подають заяв, розуміючи безперспективність подібних апеляцій. Уряд міняє тактику - замість силових розгонів, виловлює найактивніших поодинці. Травми стають сумнівним визнанням власної значимості і небезпечності. Число "одиничних" жертв наближається до кількості побитих під час штурмів Майдану. Ночами в районі Бесарабки та площі Льва Толстого можна бачити, як отримують інструктаж і розпорошуються групами кримінальні особи. З 12:00 до 7:00 - найнебезпечніша пора для тих, хто в центрі поза Майданом. Сама україномовність може стати приводом для нападу і агресії.

Керівник комендатури Самооборони Майдану, один з координаторів нового руху "Вільні люди" Андрій Левус дає прості практичні рекомендації, як мінімізувати ризик фізичної розправи, і як поводитись під час сутичок.  
Ця влада не гарнтує нам безпеку, навпаки, сама нападає на громадян за допомогою тітушок чи бійців "Беркуту". Тому про свій захист необхідно подбати самому. Правила безпеки прості - максимально уникати ризикованих ситуацій. Продумувати маршрут. Не скорочувати дорогу за рахунок дворів, скверів, пустирів. Не ходити наодинці. Краще триматись неподалік від випадкових перехожих. Повідомляти родичів та знайомих про своє місцезнаходження в пізню пору доби. Можна також носити з собою ліхтарик, встановити 102 як номер швидкого набору на мобілці.
Засоби самозахисту можуть бути ефективними лише у тому разі, коли є воля, відвага і навички їх застосовувати. В іншому випадку краще їх навіть не брати з собою, адже у разі їхнього виявлення нападниками, можна наразитися на ще більший рівень жорстокості. Тому якщо витягнули спецзасіб (газовий балончик, електрошокер), то неодмінно застосовуйте його за призначенням.
Ідеальної схеми поведінки під час сутички не існує. Переможний бій - це той, який не відбувся. Максимально уникати прямої сутички. Якщо противник у кількісний перевазі - гукати про допомогу, викликати міліцію, відступати до людних місць, до освітлених ділянок вулиць. Також можна стукати до приватних помешкань. Ефективною може бути звукова атака - варто носити із собою спортивний свисток. Якщо конфлікту не вдається уникнути і доведеться застосувати силу, то слід робити це жорстко і до переможного фіналу, тобто до нейтралізації нападника. Найнебезпечніший ворог - той якого не добили. Коли вас почали бити - згрупуйтесь, прикрийте голову, коли збили з ніг - прийміть позу ембріона.
Не вступати в дискусії з агресивними людьми. Якщо уже вступили в розмову - уникайте гострих, двозначних слів, ніколи не переходьте на особистості, робіть все, щоби скоротити розмову. Будьте люб'язними, усмішка іноді роззброює краще за прийом карате.
Коли ви за кермом, головне - це увага та спокій. Навіть коли хтось провокує ДТП - не скандальте. ДТП може бути підставним. У разі кризвої ситуації викликайте ДАІ та повідомте знайомих. Запасіться відеореєсторами, ведіть відеофіксацію ситуації за допомогою мобільного. Приведіть до ладу саме авто та впорядкуйте усі документи.
Журналістові завжди треба знайти розумне співвідношення між ризиком та реальною віддачею від матеріалу. Ризикувати заради двох-трьох цікавих кадрів нерозумно. Жилет з написом "преса" неодмінно має бути на людині - активісти самооборони Майдану налаштовані на особливу увагу щодо захисту преси, це дозволить у кризовій ситуації швидко прийняти оперативні рішення і врятувати журналістів.

За матеріалами http://tyzhden.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар