середу, 11 грудня 2013 р.

Відділи Самооборони зіграли ключову роль у відстоюванні Майдану

Організовані сотні Самооборони та кияни, які відгукнулися на заклик мітингувальників, відіграли ключову роль у відстояванні Майдану. Таку думку висловив керівник мобілізаційного центру Самооборони Майдану Андрій Левус, який брав активну участь у подіях 11 грудня у Києві.
Про можливий штурм Майдану "самооборонці" дізналися на початку ночі.

Близько першої години до 14 сотні Самооборони Майдану «Вільні люди» надійшла інформація про загони Беркуту, які підійшли до барикад з боку вулиці Інститутської. Трохи пізніше "самооборонці" дізналися, що Беркут почав оточувати Майдан з різних боків, а представники МНС спилюють та розбирають дерев’яні барикади з боку Михайлівської вулиці. Сотня відразу зайняла місце біля укріплень на вулиці Інститутський і утримувала її впродовж кількох годин, раз за разом відбиваючи атаки Беркуту. В результаті злагоджених та кваліфікованих дій декількох сотень представників Самооборони та киян, вулицю Інститутську вдалося відстояти до самого ранку.

Близько 5-ї години Беркут, який на той час вже потрапив на територію Майдану з Михайлівської та інших вулиць, почав оточувати приміщення Будинку профспілок. Після чого 14 сотня Самооборони перемістилися туди для унеможливлення захоплення будинку. Ближче до 10:00 ранку, з масовим збільшенням кількості людей на Майдані, частина Беркутівців звільнила підходи до Михайлівської вулиці, проте блокада досі продовжується.

За словами керівника 14 сотні «Вільні люди» Андрія Беня, ніхто не очікував, що влада вирішить зачищати Майдан під час перебування в Україні високопосадовця з ЄС.

«Всі розуміли, що влада намагатиметься якнайбільше мінімізувати площу, зайняту мітингувальниками, проте ніхто не очікував, що під час перебування в Україні верховного представника ЄС Кетрін Ештон та ініціювання різноманітних круглих столів з метою пошуку компромісних рішень, влада наважиться на цей ганебний крок. Проте нам вдалося гідно вистояти в цій боротьбі», - вважає Бень.

Нагадаємо, що Самооборона майдану - добровільні громадські загони, що створилися на Євромайдані для охорони мітингувальників від Беркуту та "тітушок" після подій 30 листопада на Майдані Незалежності у Києві.

Немає коментарів:

Дописати коментар