вівторок, 10 грудня 2013 р.

Самооборона Майдану в дії. Інтерв'ю з воєнкомом Андрієм Левусом

Після значного розширення території Майдану - до барикад на вулиці Грушевського під Кабміном і на прилеглих до Адміністрації президента вулицях - силовики сьогодні вночі відновили колишні межі влади. В урядовому кварталістоять більше двадцяти міліцейських автобусів, кордони внутрішніх військ розставлені на підходах до Майдану, а підземка в центрі Києва працює з постійними перебоями через повідомлення про нібито заміновані станції. Проте, Майдан стоїть - сьогодні вже двадцятий день. З усіх боків він обнесений барикадами, на яких цілодобово чергують так звані самооборонці - добровольці з числа громадян, які взяли на себе оборону Майдану.
Наша редакція знайшла людину, яка сформувала систему самооборони на Майдані. В інтерв'ю ЛІГАБізнесІнформ Андрій Левус розповів, як працює охоронна система, скільки людей на барикадах і чи очікується штурм.

- Учора ввечері силовики перейшли в наступ і до ранку розібрали барикади протестуючих біля Кабміну та Адміністрації президента. Сам Майдан, незважаючи на побоювання, не чіпали. Що це за маневри?

- Це елемент психологічної війни, психологічна атака на протестуючих і демонстрація того, що є межа, за яку не можна переступати. Для влади така грань - це демонстранти під вікнами органів влади. Зараз ми думаємо, як змінити формат тиску на владу і все-таки опинитися під її вікнами. Подробиці я поки, звичайно, не можу розкривати.

- На Майдані були сформовані загони народної самооборони. Вони стояли на барикадах?

- На барикаді на Інститутській біля АП наша сотня проти силовиків стояла шість годин. Друга сотня була на вулиці Грушевського під Кабміном. Надійшло розпорядження не вступати в прямі конфлікти із співробітниками правоохоронних органів, тому вони поступово витісняли людей. Крім того, до барикад прийшли мітингувальники, серед яких було багато жінок, це теж виключало конфлікти. Та й логіки в конфлікті з силовиками я не бачу. Хоча з боку Кріпосного провулку так звані тітушки провокували наших людей.

- Периметр Майдану зараз в безпеці?

- Так, в безпеці. Ми зосередилися на обороні Майдану і на розвідці прилеглих територій, щоб організувати нові шляхи поставок продуктів, дров та одягу.

Я не схильний драматизувати ситуацію і чекати штурму. Це психологічні війни. Ми їм в неділю влаштували психологічну атаку, розширивши периметр Майдану до Банкової й Кабміну. Тепер вони відповідають тим же. Влада принципово робить все можливе, щоб було постійне напруження . Моя мама коли дивиться телевізор, думає , що тут вже йде громадянська війна. А насправді ми з вами можемо спокійно сидіти і пити каву.

Єдина проблема: ми не знаємо, в якому психологічному стані зараз перебуває президент Янукович. Він може бути в збудженому стані і давати неправильні розпорядження.

- Станція метро "Майдан Незалежності" перекрита - шукають бомбу. Є версія, що силовики увійдуть в периметр через підземку.

- Ми відпрацьовували цю можливість, дуже давно, ще з самої першої ночі. Силові підрозділи сильні тоді, коли йдуть суцільною стіною. А коли вони піднімаються сходами у вузькому проході - навіть не дуже кваліфіковані чоловік сорок можуть їх досить довго утримувати. Я думаю, це робиться таки більше для того, щоб зменшити потік людей на Майдан.

- Що являють собою загони народної самооборони на Майдані, в чому їх головне завдання?

- Майдан ще в день установки першої барикади самоорганізувався і почав формувати загони народної самооборони. У їх складі - звичайні громадяни. Зараз сформовані 15 сотень самооборонців. На чолі кожної сотні - командири, яких не призначають ні партії, ні цивільні організації, вони очолюють загони завдяки своєму авторитету.

Вся самооборона поділена на сектори. Вночі сотні працюють в основному у дві зміни, від чотирьох до шести годин. Ми вважаємо, що невиспаний і голодний солдат - це не солдат. Вдень ми в режимі чергування. У разі якогось загострення ситуації на Майдані - загальна мобілізація, відпрацьовані кілька планів евакуації жінок, дітей і журналістів, іноземних послів. Точки евакуації я зараз не можу розголошувати. Якщо знадобиться евакуація, то головним завданням самооборони буде як мінімум 10-15 хвилин утримувати свої пости, щоб можна було вивести мирних громадян. Цього часу буде цілком достатньо.

- Як проходить вербування в загони самооборонців?

- Ліворуч від сцени є так званий військкомат. Туди підходять люди, ми їх збираємо, а потім розподіляємо по сотнях. З часом ми їх перевіряємо.

- Тобто перевірка теж є?

- Звичайно. Найпростіша перевірка - це дисципліна. Якщо людина просто як турист на Майдан приїхала, то вже в першу ніч буде видно, чи зможе вона банально тримати свою точку.

- Ви можете відповідати за те, що у ваших сотнях немає провокаторів?

- На сто відсотків ніхто не може відповідати, адже якщо в загін потраплять професійні люди зі спецслужб, вони більше всіх відповідатимуть критеріям народної самооборони. Але робота проти провокаторів ведеться постійно. У першу чергу, вона полягає в повну заборону політизації і теми партійності, щоб не було внутрішніх розколів. Бо часто провокатори діють не на рівні п'яних тітушек, а на рівні внутрішніх розмов. Ми були свідками того, як кілька днів тому навіть наші сотники отримали провокаційні розсилки sms, - одну з телефону Сергія Власенка, другу з невідомого телефону. У першій розсилці йшлося про Кличка: що він сидить у ресторані, а ми тут мерзнемо. Очевидно, вже створена база телефонів.

Крім того, сотники ще займаються, умовно кажучи, жандармерією. Це робота з п'яними, з провокаторами. Цікава річ: якщо погуляти по Майдану, коли метро вже закрито, то ви зможете зустріти людей, яких називають тітушками. Часто при собі вони мають посвідчення МВС. Причому всі вони видані міністерством у листопаді. Іноді навіть збігається дата: 14 листопада. Модель поведінки дуже схожа: вигуки, неадекватна поведінка, вони буквально нариваються.

- Хто погоджується йти в самооборону? Який портрет типового оборонця?

- Це не перший досвід моєї роботи з самообороною. Дев'ять років тому, під час помаранчевої революції, я займався тим же в Українському домі, тільки тоді це називалося народною дружиною. Так от, якщо в 2004-му дружинниками були в основному патріотично налаштовані люди з Галичини, то тепер можна зустріти людей фактично звідусіль, і всі професійні верстви. В одному загоні можуть стояти поруч співробітники інституту філософії, власники фірм і селяни. Так що, конкретного портрета немає.

- Народна самооборона озброєна?

- Основна зброя - це захист: шоломи, щитки. У разі штурму Майдану будуть використовуватися підручні засоби.

- Всі, що на землі і на барикадах?

- Так. І суворо заборонено використовувати травматичну або мисливську зброю. Це заборонено, тому що дає правоохоронцям право застосовувати у відповідь вогнепальну зброю.

- Як ви стримуєте радикально налаштовану молодь?

- Є групи радикально налаштованих людей. Поступово ми їх чи інтегруємо в самооборону, де вони діють вже за загальними правилами, або просимо покинути периметр Майдану. Ми намагаємося максимально зняти можливість негативних наслідків.

http://liga.net

Немає коментарів:

Дописати коментар