понеділок, 23 вересня 2013 р.

Розмови про загрозу з боку ЗВТ з ЄС для української економіки – вигадки монополістів сільгоспринку

«Зона вільної торгівлі з ЄС сприятиме модернізації вітчизняного виробництва і допоможе покращити якість продукції, яку пропонує український виробник». Про це заявив один із представників «Євронаступу», директор Центру зовнішньополітичних досліджень ОПАД Сергій Пархоменко в інтерв’ю Українському радіо.

«Розмови про те, що ЗВТ вдарить по виробникам сільськогосподарської продукції – це спекуляції тих, хто виступає проти асоціації з ЄС. Звісно, на перших порах наші виробники сільгосппродукції матимуть проблеми – адже на ринки України прийде більш якісна і недорога продукція з Європи. Але в умовах ринкової економіки такі процеси є нормальними і не слід цього боятися. Поява європейської продукції сприятиме здоровій конкуренції в середині країни, виробники будуть змушені модернізувати виробництво і почати випускати більш якісну продукцію, щоб конкурувати з товарами з ЄС. А це привнесе лише позитивні зміни. Не слід забувати, що у нас на ринку сільгосптоварів діють в основному монополісти, які і так отримують надприбутки через відсутність здорової конкуренції. Після входження України в ЗСТ з Євросоюзом такого стану речей вже не буде. От вони і волають про небезпеку інтеграції нашої країни в ЄС в економічному плані. Монополісти не надто задумуються над тим, що кожного року на прилавки магазинів від них поступає все менш і менш якісна продукція. Вони діють за логікою – нащо працювати над якістю – у нас все одно купуватимуть, адже конкуренції практично немає. Тому зона вільної торгівлі – це «головний біль» лише для монополістів і безперечний позитив для пересічного споживача. Українцям вигідна ЗСТ з ЄС», - каже експерт.

«Наочним прикладом того, хто протестує проти асоціації з ЄС, є ситуація з введення утилізаційного збору на іномарки. Ясно, що це вигідно в першу чергу власникам АвтоЗАЗ, чия продукція в плані ціни-якості програє іноземним виробникам. Замість того, щоб зменшувати ціни чи покращувати продукцію, вони лобіюють закон, що ускладнює діалог з ЄС», - зазначив директор ОПАД.

Немає коментарів:

Дописати коментар